top of page

Första tecknet

Jag skrev om det i senaste inlägget men trodde inte att jag skulle se dem redan. Men så är det väl varje år och oavsett vad så blir det alltid en överraskning. De där första tecknen på att en ny årstid börjar är lika kittlande nu som när jag var yngre. Exempelvis den första snön, de första gula löven på hösten eller den första blomman på våren. Jag bestämmer mig för att se det som en nystart på någonting, en ny chans till förändring. Så länge jag inte ändrar nånting kan jag heller inte förvänta mig någon förändring!


Jag kliver ur bilen och följer stigen in i skogen mot min första plats, ett naturreservat som jag inte besökt på 11 år. Mitt minne från den platsen är att det finns flera stora gamla ekar som jag tänkte fotografera. Efter en stunds promenad kom jag fram till den första eken som är enorm. Den känns felplacerad där den står mitt bland en massa barrträd, jag kan känna igen mig i det där att sticka ut.

Jag går runt trädet och letar kompositioner för att hitta bäst vinkel för att få med hela trädet. Jag försöker få bilden utan för mycket himmel, det blir lätt överexponerat när träd fotograferas uppåt. Jag tycker det blir bäst när jag står högre upp en själva trädet och fotograferar mera neråt mot trädet men det gick inte nu. Jag går vidare på stigen längre in i skogen där jag kommer fram till en glänta med några till ekar. Men även dom här lyckas jag inte fotografera så att jag blir nöjd.Jag bestämmer mig för att gå tillbaka till bilen för att åka vidare till nästa plats som jag ville besöka. Efter en stunds promenad så hittar jag dem. De första blåsipporna för året som letar sig fram under löven som föll i höstas. Nu var det länge sen jag letade svamp men jag känner ändå igen känslan. Ni som plockar svamp vet nog vad jag menar! Lyckan som infinner sig när jag ser den första, sen en till och en till. Nu hade jag inte planerat att leta efter blåsippor men jag visste att både blåsippor och vitsippor brukar finnas här. Så efter att jag hittat den första är det inget annat jag gör än att gå och titta neråt efter fler. Jag försöker också hitta en blomma som är fint placerad intill något som till exempel vid foten av ett träd, vid en sten eller vid en fallen gren som är täckt av mossa. Jag väljer att byta till mitt teleobjektiv med räckvidden 70-200 mm för att kunna zooma in mer på blommorna. Under ungefär 40 minuter går jag runt och fotograferar när det plötsligt börjar falla snöflingor! Det är väl också ett tydligt tecken på brytpunkten mellan vinter och vår. Ett så kallat aprilväder i slutet av mars när det varierar mellan vårsol och snö. Jag fortsätter fotografera medan snöflingorna dalar till marken men efter stund bestämmer jag mig för att det räcker. Jag vill inte riskera att kameran och objektivet blir för blött. Jag plockar upp en microfiberduk ur min väska för att torka av den fukt som hamnat på utrustningen innan jag lägger ner den i väskan. Sakta går jag tillbaka längs stigen mot bilen för att åka hem.


Nu är det snart dags för påskfirande så jag vill passa på och att önska er en Glad Påsk!


Hälsningar OscarEn blåsippa som tittar fram under löv

Blåsippa med snö flingor

BlåsipporComments


bottom of page