top of page

Gör det bästa av det

Igår hade jag bestämt mig att även om vädret inte skulle ge mig nån hjälp så ville jag ut och fotografera. Jag parkerade bilen och gick till den första av två platser jag ville besöka för att se om det kunde ge nåt. Om inte fotografier så i alla fall en skön lång promenad. Nu när all snö smälter hoppades jag att det skulle kunna ge mig något att "jobba med". En av platserna har en bäck jag ville utforska mer av. När det är dåligt med ljus ute brukar det resultera i att behöva använda stativ. Jag har delade känslor när det handlar om att använda det. Slipper jag ha med mig det har jag mindre vikt att bära vilket är positivt. Samt att jag inte behöver rigga det upp och ner varje gång jag vill fotografera. Det jag ser som positivt med att ha med stativet är att det blir ett lugnare tempo i fotograferingen bland annat. Hur som helst valde jag att inte ha med mig det den här morgonen. I väskan hade jag två ljusstarka objektiv som släpper in mycket ljus till kamerans sensor och som inte behöver en snabb slutartid. Jag kunde fotografera med bländartal mellan f/1.8 - f/2,8 och en slutartid runt 1/40s för att inte få ett för högt ISO tal.


Gran med vattendroppar


Efter en stunds promenad kom jag på idén att göra rundan till ett blogginlägg. Att göra en berättelse om vad jag såg den här dagen. Det ger ju en falsk bild av vardagen annars att det alltid är toppenfina väderförhållanden. Dom här dagarna är mer utmanande eftersom det krävs mer av mig att vara påhittig. I det första området jag var i finns det ett parti med träd som är klädda i en grön mossa som jag fotograferat ett flertal gånger. Jag har gjort det för att jag tycker så mycket om den gröna färgen på mossan och att jag inte sett det på så många andra platser. En till anledning till att jag fotograferat där flera gånger är att jag inte blivit nöjd.

Ofta kan det vara svårt att fotografera inne i djup skog med många träd. Det blir lätt rörigt med får många trädstammar och det kan vara svårt att veta vad man ska titta på i ett sånt fotografi. Om det inte går att komponera ihop bilden för att visualisera det du vill visa upp går det att göra på andra sätt. Det man kan göra för att särskilja träden åt är att använda ett kort skärpedjup. Exempelvis ha ett lågt bländartal och ha fokus på ett enstaka träd så blir bara det i fokus. Alternativt zooma in på en viss detalj i kompositionen för att göra det till ett renare fotografi. Som jag gjorde på bilden nedan.


Gren klädd med grön mossa


Som rubriken jag skrev "Göra det bästa av det" handlar det om att vara kreativ med det som finns. Antingen med det vädret jag har eller med den natur som finns tillgänglig för mig. Det är väldigt lätt att sakna fjäll från norr eller också stora områden av bokskogar i söder. Det hjälper inte mig att känna avsaknad av nåt, jag behöver i stället fokusera på vad jag har och uppskatta det. Varje gång jag är vid en bäck där grenar och löv stoppar upp flödet kliar det i mina fingrar. Jag minns att jag ofta rensade bäckar när jag var liten och var i skogen med mina föräldrar. En anledning var för att jag ville inte att min barkbåt skulle fastna. En annan anledning är att jag tycker det ger en skön känsla när jag kan ta bort grenar med mera för att få bäcken att rinna bättre. Självklart rensade jag lite i den här bäcken även fast jag inte hade en barkbåt.Bäck med gräs och snö


Jag följde bäcken in i skogen för att se om jag kunde hitta något mer men det gjorde jag inte. Det som var roligt med den här rundan fast jag redan varit på båda platserna var att utmana mig själv med val av utrustning. Jag har så gott som alltid mitt teleobjektiv med 70-200 mm zoom och lägsta bländartal på f/2,8 med mig. Den här gången valde jag bort det och det gjorde att jag behövde tänka mer på hur jag ville komponera bilden. Nu hade jag med mig ett fast objektiv utan zoom på 85 mm med lägsta bländartal på f/1,8. Det andra var ett vidvinkel objektiv på 24-70 mm med lägsta bländartal på f/2,8. Även om det går att zooma med det objektivet valde jag att inte gör det för att lära mig komponera bilder på ett nytt sätt. Om du som läser det här fotograferar med kamera eller mobiltelefonen spelar ingen roll. Sättet hur du komponerar bilden är det som avgör resultatet av det färdiga fotografiet. För att summera den här dagen har jag lärt mig många nya insikter som jag kommer ha nytta av framöver. Det behöver inte vara magiska soluppgångar, solnedgångar eller dramatiska landskap. Att inte se det som begränsningar utan se möjligheterna och göra det bästa av det. Den här gången kom jag hem med fina bilder, kunskaper och en härlig upplevelse. Att kunna fotografera under "dåliga" förutsättningar gör att jag utvecklas till en bättre fotograf.


Hälsningar OscarComments


bottom of page