top of page

Känslan i själen

"När jag skapar genom min själ så återspeglas det i mina fotografier". Det är egentligen inte svårare än så. Det är ett uttryck från fotografen Konsta Punkka som jag känner igen mig i och lever efter. Om jag inte har en känsla just där när jag trycker på kamerans avtryckare kommer fotografiet inte bli bra. JAG behöver känna något i ögonblicket när jag fotograferar.


Det kan sägas så många gånger för jag tycker att det är så sant. Oavsett vilket väder du har så kan du alltid skapa bilder som visar en känsla. För mig är det just det som avgör en bilds kvalitet. Det behövs något extra i ett fotografi för att det ska "väcka" något i den som betraktar bilden. Det spelar ingen roll om jag fotograferar ett fantastiskt motiv om jag inte känner något i den stunden.


Vad har hänt sen senast jag skrev? Jag har varit i Småland (Gränna) och firat midsommar och när jag var där passade jag också på att fotografera ett maffigt vattenfall i närheten. Det ligger inbäddat av en massa lövträd vilket ger det en känsla av djungeln tycker jag. Mellan 2-3 timmar var jag där på morgonen på midsommarafton och hade vattenfallet helt för mig själv. Det underlättade mycket då jag kunde röra mig fritt utan att störa någon annan fotograf när jag letade kompositioner. Förra året när jag var här hade jag inga stövlar, den här gången hade jag både det och polariseringsfilter.

När jag kom tillbaka till hotellet runt 08:00 sov resten av sällskapet fortfarande. Jag gjorde i ordning en kopp kaffe och satte mig nere vid en sjö på en brygga. Jag kände mig väldigt trött och bestämde mig för att bada för att vakna till. När jag gått tillbaka för att lämna kaffekoppen, byta om och hämta handduk var min fru vaken och hon följde med mig när jag badade. En mycket skön start på midsommarafton.


Jag hade sen semester i en vecka, tror jag!? När jag tidigare var anställd var det självklart när jag hade semester och inte. Nu som egen företagare har jag aldrig riktigt avsatt datum för semester. Men som sagt, efter midsommar helgen så använde jag inte kameran på ungefär en vecka och det kändes som semester. Efter den veckan så hade jag utställning på Taxinge slott. Jag hade det förra året också och kände att det vore kul att ha det en gång till. I en vecka visade jag upp mina fotografier av svensk natur och djur från olika årstider och platser."Det är en konst att visa upp konst"


Jag var bättre förberedd i år men det är ändå mycket att tänka på när jag ska visa upp mina fotografier. Vilka fotografier vill jag visa upp, hur gör jag reklam för evenemanget, vilken färg ska det vara på ramarna, ska jag ha passepartout, ljussättning i lokalen, prissättning, hur ska folk kunna köpa mina fotografier med mera. Sammanlagt gick utställningen mycket bra, många intressanta diskussioner från besökare. Något som slog högre än om jag hade sålt alla utställda fotografier var feedbacken jag fick. Ett mycket tydligt kvitto på att jag kan visualisera genom mina bilder min känsla jag hade i stunden när jag skapade fotografiet.


Dagen efter att min utställning var klar medverkade jag i något som heter konstrundan i kommunen jag bor i. Där får alla som bor i kommunen visa upp sin konst i sitt hem, garage eller trädgård exempelvis för besökare. Jag hade först tänkt att visa upp mina fotografier i trädgården men eftersom det blåste mycket valde jag istället att ha dem på en inglasad altan och i vardagsrummet. Vågade inte riskera att fotografierna skulle blåsa ner och bli skadade. Jag känner mig tacksam för alla som kom och även denna gång för det folk tyckte om mitt skapande. På båda utställningarna kan jag också ha funnit tre samarbetspartners vilket är mycket roligt. En av dem kan öppna ett riktigt stort fönster framöver för mig..


Hälsningar Oscar
Comments


bottom of page