top of page

Reklam för naturen och Dalarna

De senaste åren har jag rest upp till norra Dalarna sex gånger för att njuta av naturen i fjällvärlden. Det började med att jag åkte upp själv på hösten för att fotografera fjällen i höstfärger under fyra dagar. Efter det har det blivit resor på höst, vinter och vårvinter, de senaste två resorna har jag åkt upp med min familj. Det har blivit väldigt många fina minnen och fotografier, nu kommer fyra av mina bilder från både höst och vinter att användas som reklampelare för Dalarnas fantastiska natur. Här kommer en berättelse som finns bakom varje fotografi.Det första fotografiet skapade jag en tidig höstmorgon i slutet av september 2022. Jag hade rest till norra Dalarna för fyra dagars vandring och fotografering. Hotellet jag bodde på var 20 minuters bilresa från Grövelsjön. Kvällen innan hade jag bett hotellpersonalen att ordna min frukost så att jag kunde ta med mig den till fjället och äta den på plats. Jag vaknar, klär på mig, tar med mig min färdigpackade kameraväska och hämtar min frukost innan jag åker till fjället. Jag skulle fotografera i området vid Idre, närmare bestämt Nipfjället och Städjan. När jag efter ungefär 45 minuters bilfärd är framme lämnar jag frukosten i bilen och går ut på fjället. Jag ser tjock dimma som sveper över grantoppar nere i en dal mellan fjällen. Himlen börjar sakta färgas i en orange färg. Tiden bara försvinner och jag förflyttar mig mellan olika platser för att hitta en kompostion som ger en rättvis bild av känslan i ögonblicket. Det var en av mina bästa morgnar jag haft och frukosten som jag senare åt i bilen smakade toppen!

Soluppgång en höstmorgon vid Nipfjället/StädjanFotografi nummer två är från samma resa men det är från Grövelsjön dagen efter. Det var molnigare och mycket dimma när jag efter lunch gick upp på fjället. Människor som vistas i fjällvärlden vid Grövelsjön är alltid ute oavsett väder upplever jag.

Jag har varit där många gånger och i alla sorters väder som sol, regn, dimma, kraftig blåst och snöoväder men jag möter alltid mycket folk på fjällen. Det viktigaste är inte vädret utan själva upplevelsen antar jag? Jag kan bara gå till mig själv! Medans jag går över en myr ser jag en bit bort ett par som vandrar upp längs fjället. Eftersom jag ser vart de är på väg så kan jag också se en möjlighet av att skapa ett fotografi av dem med en fin inramning. Jag väntar en stund tills de är på varsin sida av en gran och med ett dimmigt fjäll i bakgrunden, klick.

Ett par vandrare i Grövelsjön på höstenFotografi nummer tre är från december 2022 när jag var uppe med min familj och bodde på Lövåsgårdens Fjällhotell. Vi var där i fyra dagar för att åka skidor och fira nyår. Det här fotografiet är från morgonen innan vi börjat åka skidor. Det blev en mycket bra start på dagen med ett pampigt berg i soluppgången inramat med snötyngda träd. Berget heter Rendalssölen och ligger i Norge, eftersom vi är väldigt nära norska gränsen så syns det mycket bra. Målet för dagen var att åka skidor längs förberedda spår en bit för att senare kliva av spåren för att "gå på tur" med skidorna upp på fjället. Det blev en mycket minnesvärd tur för oss allihopa och vi var mycket trötta och glada när vi kom tillbaka till hotellet. Vi tog av oss skidkläderna och njöt av kaffe och varm choklad i våra underställ med röda kinder.

Norska berget Rendalssölen i soluppgång på vinternFotografi nummer fyra är nästan exakt ett år senare och är från Grövelsjön. Återigen är jag uppe med min familj för att åka skidor och fira nyår. Den här gången bodde vi på STF Grövelsjön Fjällstation. Vi hade varit ute och åkt skidor på morgonen men efter lunch var det bara jag som ville utforska lite mer och fotografera. Jag åkte ner mot "Sjöstugan" och sen över hängbron där det på sommaren och hösten finns vandringsleder till "Silverfallet" med mera. Jag såg att det satt ett par vilandes vid ett vindskydd med skidorna lutandes mot väggen och åt matsäck. Jag skidade fram för att fråga om jag fick fotografera dem och det var inga problem. Jag backade tillbaka i mina spår och komponerade ihop min bild av paret. När det var klart åkte jag fram igen för att prata lite och för att ge dem mitt visitkort. Jag tänkte att eftersom de var modeller är det inte mer än rätt att de kan få bilder. Senare den dagen hade kvinnan jag fotograferat skickat mail till mig och i returnerande mail fick de bilderna. De blev nöjda och jag blev nöjd.

Paus vid vindskydd efter skidåkning i Grövelsjön


Jag är mycket glad och tacksam för att de här bilderna ska inspirera flera att njuta, uppskatta och förstå att vi behöver vara rädda om vår natur.


Hälsningar Oscar

2 Comments


mariseldkraft
mariseldkraft
Apr 26

Fantastiska bilder och fint skrivet.

Like
oscarknutsson76
May 14
Replying to

Mycket roligt att höra Mari, tack!

Like
bottom of page