top of page

Runt hörnet

Om du som jag gillar att fotografera och ständigt letar efter nya platser att upptäcka så finns det närmare än du tror. Det behöver inte vara att du vill fotografera utan du kanske bara vill se nya platser. Eftersom jag är ute och övar med kameran minst varannan dag så vill jag inte åka för långt utan vill spendera tiden med kameran istället för att sitta i bilen. Självklart gör jag längre resor ibland men med det här inlägget menar jag att det finns jättefina platser runt hörnet.


Det finns små guldkorn lite överallt faktiskt har jag upptäckt i min närhet. Där jag bor finns det inga höga berg som i norr. Det finns inga milslånga bokskogar som i söder och det finns inget kargt kustlandskap med höga vågor som på västkusten. Därför behöver jag vara mer kreativ och "jobba med det jag har." Nyligen åkte jag till ett ställe ungefär 15 minuter bort för att fotografera en mindre bokskog. Den är så liten att om jag går från ena sidan till den andra så går det på 10 minuter. Men det är ändå tillräckligt för att jag ska kunna hitta motiv att fotografera.
Höstfärger i en skog av bokträd


Bokskog i höstfärger

Det fina med att ha pärlor i närheten är att det går att besöka dom lätt under alla årstider. En del pärlor är såklart bara fina en viss årstid medan vissa är fina året runt. Jag har runt ett 20 tal pärlor som jag kan åka till under en halvtimmes bilfärd. Det är allt från flera naturreservat, bokskogar, ekskogar med mera. Väldigt lyxigt ändå när jag tänker efter att ha den närheten. Till vissa platser som jag åker till där vet jag att det bara finns ett eller två motiv att fotografera. Det kan exempelvis vara en sjö där det ligger båtar eller så kan det vara en hage med Highland cattle. Andra gånger finns det flera olika motiv som jag vet finns i exempelvis naturreservat.Jag har lärt mig att se på saker annorlunda sen jag började fotografera. I början hörde jag om tips att gå ut utan kameran för att bara se omgivningen jag är i. Jag tror att jag gjort det en gång! JAG tycker att kameran ska vara med men den ligger kvar i väskan tills jag hitta något intressant. Även när jag har tillgång till storslagna vyer så är det sällan jag vill fotografera hela vyn. Ofta vill jag plocka ut detaljer och isolera motiv i bilden. Det har underlättat när jag inte har tillgången till stora vyer för då har jag lättare att hitta motiv i "enklare miljöer". Ett exempel är dungen nedan med aspar. Det är inte mer än 10 - 15 stycken, därför valde jag att fotografera hur dom reser sig mot himlen. Då spelar det ingen roll att det inte är hel skog med aspar och det blev en bra effekt med att följa trädstammarna upp till dom gula löven mot den blå himlen.


Aspar med gula löv


Om du har tillgång till en sjö i närheten går det ju alltid att experimentera med att fotografera den på olika sätt. Exempelvis höstlöv som flyter på ytan eller att kasta i en sten och fotografera vattnet som stänker då. Om du har en kamera och stativ går det ju också att fotografera med långa slutarhastigheter för att få vattnet mer utdraget i bilderna. Det brukar jag göra ofta när jag är vid ett vattenfall eller en fors. Jag rekommenderar att experimentera och testa olika saker när du är ute oavsett om du fotograferar med kamera eller mobil. Om du använder en kamera finns det fler möjligheter men om du inte är kreativ så spelar det ingen roll att du har en dyr kamera. Mitt tips oavsett vilken kamera du har med dig, när du hittat det du vill fotografera gå runt det, om det går? Se om du hittar en bättre vinkel eller bättre ljus. Det är sällan eller rättare sagt aldrig bilden blir som bäst så som du först såg den. Ett till tips är att sätt dig på huk för att få ett annat perspektiv, det gör ofta stor skillnad.


Snart när den första frosten kommer är också det ett tillfälle att fotografera mer nära saker för att få med frusna detaljer. Såna enkla motiv går att hitta på en liten promenad eller på din tomt. Jag brukar försöka hitta färgglada löv med frost på. På första bilden nedan är det inget unikt, flera har gjort det innan mig men jag ville ändå göra min hyllning till hösten. Den andra bilden är ett redskapsskjul som jag gått förbi flera gånger på våren, sommaren, hösten och vintern. Men det var först nu jag hittade rätta vinkeln och årstiden att fotografera den.


Höstlöv i form av ett hjärtaRedskapsskjul inramat i höstfärger

Ha en fortsatt skön höst med raggsockor, kaffe och tända ljus. Kom i håg att allt det känns mysigare och smakar bättre efter att du varit ute en stund och fått frisk luft och nya intryck av naturen.

Comentarios


bottom of page