top of page

Utmaningar i rofylld miljö

Jag hade sått ett frö i höstas och nu var dat dags, det var tänkt för en företagare först men i slutet blev det två - Malin och Carina. Uppdraget handlade om att fotografera yoga, gongbad och klangskålsmassage med mera. Jag hade kollat upp inspirationsbilder på nätet om de olika övningarna/passen jag skulle fotografera. Det gör det lättare för mig att måla upp en bild om hur jag skulle vilja göra. Sen handlar det självklart om att vara öppen och lyssna på vad kunden tror om mina idéer.


Jag började instruera dem om hur jag tycker vi ska strukturera kompositioner. Jag visar sen bilden jag tagit på baksidan av kameran - är vi på rätt väg? Eller är det något vi ska ändra som att till exempel lägga till något eller ta bort något i kompositionen? Det är en balansgång med hur mycket saker som ska vara med i bilden. På samma sätt som det är snyggt med tända ljus, växter, kuddar eller utrullade yoga mattor i bilder kan det också bli för mycket. Det får inte ta över och bli störande. Det får inte ta fokus från det som är huvudmotivet i bilden.


Kvinna som ska göra ett gongbad

Kvinna gör shiatsumassage


En annan sak som är svårare märker jag efter en stund, är störande saker som INTE går att plocka bort. Det är kontakter på väggarna och stora skåp och garderober som jag tycker är störande i bilden. De övningar som görs under exempelvis ett yoga pass ska vara lugnande och det är det jag vill förmedla i bilderna. Jag flyttar mig själv runt personerna som gör yoga övningar med mera för att hitta en så "ren bild" som möjligt.


Jag fotograferar de två personernas övningar växelvis med olika statister och nu rullar det på. Jag ser tydligare vad som ser bäst ut samtidigt som jag stämmer av med mina två uppdragsgivare att de gillar bilderna. Vi varvar gongbad, barnyoga, detaljbilder, hypnos, yoga, klangskålsmassage och shiatsumassage.

Efter några timmar äter vi en trevlig lunch tillsammans där vi pratar om företagande, kundbemötande och livet i sig.


Efter lunchen går vi ut i trädgården på området för att se vart vi skulle kunna få några bilder i vårljuset och grönskan. Vi hittar några platser som skulle passa fint ihop tillsammans med personer i bilden. Nu är det mitt på dagen och solen står högt, vilket gör att det blir hårt ljus på personer som står i direkt solljus. Jag placerar personerna så att de inte får solen i ögonen och där det går, är i skuggan. Det blir flera porträttbilder på olika platser och några bilder med rekvisita som vi burit ut. När fotograferingen är klar i trädgården står vi kvar och pratar för att summera dagen och diskuterar om vi fått med allt som de önskat.

Hälsningar Oscar
Comments


bottom of page