top of page

Välkommen vinter

November gick riktigt snabbt i år, för mig känns den månaden som en transportsträcka till vintern. Höstens färger är borta och väntan på första snön är stor. Vintern kom igång tidigare i år med först frost och sen snön, det är jag mycket tacksam för. Vintern är och ska vara snö och kyla, det är sen gammalt! Jag känner sån glädje varje år då jag ser de första snöflingorna falla från himmelen. Att vintern och snön nu har kommit gör att jag har nytt material att jobba med. Som exempelvis soluppgångar i minusgrader, snötyngda granar, fallande snöflingor, djur i snön, isformationer, ja listan kan göras lång. I onsdags när jag var ute på morgonen var det sånt där "knarrande" under kängorna. Tokmysigt ljud som jag skulle kunna ha inspelat och använda som väckarklocka.
Något som gjorde att November gick lite snabbare var ett jobb jag gjorde för Zelmerlöw & Björkman Foundation. Det var en heldag då jag fotograferade deras tennisturnering i tennishallen SALK. En intensiv dag med mycket att fotografera som olika bilder på produkter från sponsorer, mingelbilder på deltagarna, bilder från matcherna, lagbilder, prisutdelning med mera. En dag som krävde viss planering av mig innan, fullt fokus under dagen och en snabb leverans av bilder till beställaren dagen efter. Ett väldigt roligt jobb och framförallt mycket givande för att alla pengar går till fattigdom i Afrika. På kvällen hölls det en gala på Hamburger Börs med auktion av olika objekt där stiftelsen ZBF fick in över 6 miljoner kronor! Nedan är en lagbild på stiftelsens grundare Jonas Björkman, Måns Zelmerlöw och några proffs.Lagbild från en tennisturnering med Jonas Björkman och Måns ZelmerlöwIdag är det första advent och det innebär att pynta och årets första tallrik med julgröt. Vi köper inte de färdiga korvarna med gröt i utan jag kokar den själv. Den kokar just nu samtidigt som jag lyssnar på julmusik. Jag gillar mest dom gamla låtarna med artister som Bing Crosby, Frank Sinatra, Nat King Cole och Dean Martin. Flera gånger den här veckan när jag satt mig för att redigera bilder har jag satt på mig hörlurar med just julmusik. Sakta börjas det sjungas "Chestnuts roasting on an open fire" samtidigt som jag försvinner in i känslan jag hade när jag fotograferade och visualiserar det i mina bilder. Jag vill att den som tittar på mina bilder ska kunna känna det jag såg eller kände när jag var där och fotograferade. Det är en fröjd att gå ut i naturen nu och hitta motiv som blir till julkort.I veckan som var åkte jag till lite olika ställen för att fotografera saker jag visste skulle se fint ut med mycket snö. En plats var något som jag gissar har varit ett gammalt kvarnhus vid en å. Sen var jag till en gård där det finns Highland cattle betandes. Det blev en riktig lyckträff då en av kalvarna blev nyfiken och kom mycket nära. (se bild nedan)

Den här vintern har jag bland annat tänkt att fotografera en räv i all snö, det borde bli effektfullt. Jag har hittat lite olika ställen som skulle kunna vara rävgryt, kommer gå dit om någon dag för att se efter om det finns spår i snön utanför.Highland cattle i snön


Vips så har mina döttrar pyntat klart, noggrant har dom valt ut sina favoriter bland kartonger med pynt. Jag gillar inte när det ser ut som sidan 4 i en inredningstidning där allt är strikt och stramt pyntat. Det blir mer personligt och mysigt med pynt som barnen gjort när dom var små blandat med pynt som jag har med mig från mitt föräldrahem. Julen är den högtid jag rankar högst, en hel månad med uppbyggnad av mys ju närmare jag kommer julafton. Mina flesta minnen från när jag var liten är nog just från vinter och just julen när jag tänker efter. Ett minne från vintern som jag minns extra mycket är från några dagar innan julafton. Vi hade överblivna vinteräpplen från vår sommarstuga som vi skulle lämna till djuren i skogen. Jag, min ena syster och pappa skidade ut för att hitta en plats där vi skulle lämna äpplena. På samma sätt som det var lite läskigt med mörkret inne i skogen så var det mäktigt att åka skidor under en stjärnklar himmel som jag aldrig glömmer. Jag minns också att när vi skulle åka hemåt ville varken jag eller min syster åka först eller sist för vi var rädda, vi tyckte det var säkrast i mitten. Jag vet inte hur vi löste det men det är ett speciellt minne för mig kopplat till vinter och julen.


Ha en trevlig första advent!


Kvarnhus vid ån inramat med träd och snö

Comments


bottom of page