top of page

Växer så det knakar

Jag ser förhoppningsfullt fram emot att det ska bli lite varmare ute så att de rävungar som fötts vågar komma fram ur sitt bo. Jag vet inte om de bor kvar på samma ställe där jag såg dem förra året. Men jag tänker lägga ner tid på det stället och några andra platser jag sett som ser ut som rävlyor. Det är viktigt att jag inte är där i onödan och stör dem. Risken är då att föräldrarna känner sig osäkra och i värsta fall flyttar sina ungar till ett annat bo. Under tiden så är jag ute och njuter av att hur det växer så att det knakar.Jag besökte ett naturreservat och gick en bit på Sörmlandsleden för ungefär en vecka sen. Efter en stund när jag gick längs en stig hörde jag ett knorrande ljud från vattnet som jag trodde var fåglar. När jag gick närmare såg jag inga fåglar och ljudet avtog. Sen såg jag något som var ute i vattnet men jag kunde inte se vad det var, om det simmade eller bara låg där. När jag kom fram till några klippor vid vattnet hörde jag det där ljudet igen och då såg jag flera grodor. Det var tydligen de som hade låtit hela tiden. Jag kan ingenting om grodor men det verkade som att just den dagen var det fullt med grodor vid vattenkanten. Efter att jag kollat upp det så var det tydligen något som kallas för grodlek. Kortfattat handlar det om att hanarna kommer först ner till vattnet där de sjunger (knorrande ljud). Honorna kommer sen ner och väljer den hane som sjunger finast för att para sig med. På den sista bilden är det en hane som sitter på en honas rygg med hopp om att få befrukta honans ägg när de läggs.Groda som ligger i vattnet

Groda sittandes i vattnet

Grodlek


Några dagar senare var jag vid ett annat naturreservat för att se hur långt våren kommit där. Efter att jag gått längs grusvägar kantade av både blåsippor och vitsippor stannade jag upp för att leta efter kompositioner. Jag försöker hitta blommor som är upplysta av solen men som samtidigt inte står i direkt solsken. Då blir ljuset för hårt tycker jag. En lek av ljus och skuggor för att få motivet att hamna i ett sorts rampljus. Det var helt tyst, inga ljud från motorer eller liknande och vårsolen värmde skönt. Det enda som hördes var hur det prasslade bland löven och hur fåglar kvittrade. Våren är på så många sätt en födsel av nytt liv. Det är allt från blommor, träd, buskar, rävungar, grävlingar, porlande bäckar med mera. Det inger mig hopp, ljus och glädje. Det har blivit mycket fotograferande av olika sorters vårtecken som exempelvis blommor och träd som slår ut. Både roligt och omväxlande typ av fotografering.


Hälsningar Oscar


Vitsippa och blåsippor i vårens solsken


En blåmes sittandes på en mossig liggandes trädstam

2 Comments


mariseldkraft
mariseldkraft
Apr 18

😍

Like
oscarknutsson76
Apr 19
Replying to

😊

Like
bottom of page