top of page

Våga säga ja!


För ungefär en månad sen blev jag kontaktad med frågan om jag ville fotografera en padelturnering den 15 november. Uppdraget var att under dagen skulle det fotograferas matcher, sponsordrycker och mat. På kvällen var det galamiddag och då skulle jag fotografera dukade bord och atmosfären på Hamburger Börs. Jag hade aldrig gjort något liknande tidigare, men kände ändå ingen tvekan. En före detta kollega till mig sa alltid "kör bara kör" med glimten i ögat och med det i huvudet svarade jag ja till uppdragsgivaren Zelmerlöw & Björkman Foundation.


Jag visste inte alls vad jag hade framför mig men efter några möten innan turneringen förstod jag att det kommer att bli stressigt. Det var väldigt proffsigt och noggrant planerat för att allt skulle fungera under hela dagen. Helgen innan turneringen var jag och fotograferade innebandy för att öva på sport inomhus. Med lite övning i ryggen och kamerabatterierna laddade, minneskorten tömda och objektiven rengjorda kände jag mig beredd!


Det var så roligt men framförallt väldigt lärorikt för mig att göra det här uppdraget. En mycket snabb sport så det gäller att veta sina inställningar som slutarhastighet och fokus. Stor variation var det under dagen då padelturneringen pågick. När det var match gällde det verkligen att vara på tårna för att få bra vinklar och fånga rätt ögonblick. I nästa stund ändrade jag inställningarna för att fotografera till exempel ett visst varumärke på vattenflaskor till gästerna/spelarna. Det här var stor skillnad mot vad jag brukar fotografera, men det var jätteroligt. Skulle jag få frågan om att jag göra det igen skulle jag säga ja direkt.


På kvällen när det var galamiddag var tempot lugnare, för mig i alla fall. Jag kunde lugnt fotografera dukade bord, auktionsobjekt och en repande Måns Zelmerlöw på scen. Det bästa av allt var att under den här dagen samlade Zelmerlöw & Björkman Foundation in 5,5 miljoner kronor. Pengarna kommer göra att fler ungdomar i Kenya ska få möjlighet att gå i skolan och påverka sin framtid med hjälp av utbildning.


Ur fotosynpunkt - vad lärde jag mig? Framför allt att inte ta lika många bilder nästa gång jag fotograferar sport. Det är otroligt tidskrävande att gå genom tusentals bilder och redigera. En annan läxa var att inse skillnaden i redigering av olika slags motiv. Ibland stämmer faktiskt "less is more".


Vad lärde jag mig utöver detta då? Att även om jag inte har erfarenheten, ska jag vara öppen för att prova nya saker. Var inte rädd för att göra fel eller misslyckas, för det är ju genom att göra fel som jag lär mig och utvecklas.


Utöver lärdomar och utveckling har det här uppdraget också gett mig nya kontakter. Jag känner mig både tacksam och stolt över den här erfarenheten och jag rekommenderar verkligen dig som läser att verkligen ta chansen om eller när nya möjligheter öppnas för dig i livet.
60 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Inspiration

bottom of page