top of page

12 fotografier till 11 500 personer!


Sen hösten 2021 har jag haft i uppdrag att fotografera min hemkommun Nykvarns kalender för 2023. En del fotografier är planerade in i minsta detalj medan några blev till av en ren slump. Jag visste snabbt några platser som jag ville visa upp i kalendern. Till och med vilken månad som platserna var som vackrast hade jag tänkt ut.


Ett fotografi som blev till av en slump är räven. Jag gick och letade motiv på ett berg när jag såg något som rörde sig mellan träden en bit bort. När jag förstod att det var ett djur ändrade jag inställningarna på kameran till tyst tagning, snabb slutarhastighet och rätt fokus. 70-200 objektivet var redan monterat på kameran, jag har oftast det i början när jag ska ut i naturen. Först trodde jag att det var ett rådjur men ju närmare det kom såg jag att det var en räv. Som tur var för mig hann jag med 10-20 stycken fotografier på den innan den såg mig och sprang vidare.


Jag har fått frågan flera gånger om vilken årstid jag gillar mest att fotografera och mitt svar har alltid varit hösten. Speciellt slutet av september och början av oktober då färgerna är som starkast. Självklart visste jag innan det här uppdraget att några månader skulle bli svåra av flera anledningar. Som mars eller november har jag tyckt varit några slags "mellan-månader". Med det menar jag att som i mars månad har snön oftast smält och det finns ingen grönska. November upplever jag som grå eftersom höstens färger är borta och jag väntar bara på snö. Efter det här uppdraget har jag till och med lärt mig hitta det fina med gråa och dimmiga november dagar. Det tankesättet gäller det att ha i vardagen också. Att inte fokusera på negativa saker som jag inte kan påverka. Jag vill hellre se det positiva och hitta lösningar, istället för att fastna i problem.


Fotografierna från kalendern syns här nere i mindre format. Jag kommer lägga upp vissa av dom på min hemsida snart där dom kan ses i större format.Comentarios


bottom of page