top of page

Det blev en salig blandning

En vecka som började med fotografering klockan 05:30 när solen går upp runt 07:00. Hur funkar det och hur blir resultatet? Tanken var att jag skulle testa astrofotografering efter att jag lämnat ena dottern på sitt extrajobb. Efter en stund anpassade sig synen i mörkret när jag gick ner mot stranden vid en sjö. Astrofotografering är att fotografera natthimlen med stativ, lågt bländartal, manuell fokus och lång slutarhastighet. Första gången jag prövade och jag missade en ganska viktig sak när det gäller den här sortens fotografering. Det ska inte vara molnigt utan det behöver vara klar himmel för att kunna fotografera himlen. Det säger sig självt men jag ville testa ändå. Resultatet blev inte bra eftersom jag inte såg några stjärnor på grund av molnen. Jag kommer definitivt testa detta fler gånger, bara att öva och öva som med allt nytt. Det enda fotografiet jag sparade från den morgonen hade en känsla av skräckfilm och det passade bra inför halloween. Tack till dom som hade lämnat lyset på i huset.
Under resten av veckan ville jag hinna njuta av höstfärgerna innan löven ramlat till marken. När jag går genom mitt bibliotek i Lightroom så ser jag att hösten verkligen är då jag fotograferar mest. Är som mest kreativ och inspirerad då tydligen. Jag vet att jag gillar den årstiden mest men att jag är som mest kreativ då visste jag inte. Om du har flera olika objektiv och undrar vilket du använder mest går det lätt att kolla i Lightroom det också. Jag blev själv ganska förvånad över mitt resultat. Välj bibliotek och sen metadata för att kunna se datum, kamera, objektiv och etikett.


I veckan åkte jag en morgon till ett ställe där jag den senaste tiden bland annat försökt fotografera en asp. Den är knallgul och sticker ut bland dom andra träden men jag har inte lyckats få till kompositionen. Antingen får jag med för mycket himmel eller så skyms trädet av andra störande element. Jag ville ge trädet ett tredje försök innan löven ramlat ner. Det blev inte bättre den här gången heller, det är som det är! Ibland ser jag saker som skulle kunna vara så fint att fotografera men det är andra saker som stör i bilden. Jag tänker oftare på kompositionen nu vilket också gör att jag kommer hem med färre bilder vilket är positivt. Jag har inte lika mycket att gå igenom och redigera. Mindre tid vid datorn är alltid en vinning tycker jag!

Andra saker jag fotograferade den morgonen och som jag blev nöjd med är bilden nedan. Då tänkte jag bara på att tajma fotografiet på båten när den har den lilla ön bakom sig. När jag gick igenom bilderna och redigerade såg jag att båten hade perfekt höstfärg, mustigt orange.Orange båt på sjönSen en månad tillbaka har jag använt mig av polariseringsfilter på mina objektiv. Polfiltret skruvas på objektivet framför glaset. Sen vrider jag på filtret tills det uppnår den effekt jag vill ha av mättnad eller ingen reflektion. Jag har prövat filtret när jag fotograferar vatten som i en sjö, bäck eller ett vattenfall då jag kan välja två olika effekter. Ibland väljer jag att vrida på filtret så att vattnet på sjön blir mörkare och får mer "tryck". Alternativt om det ligger fina stenar på botten av en sjö kan jag vrida på filtret så att reflektionen försvinner och jag kan fotografera genom vattnet och få med stenarna i bilden. Ett polfilter har flera bra egenskaper som till exempel att:


  1. Jag skyddar mitt objektivs glas med filtret.

  2. Mättnaden i färgerna ökas när du vrider på filtret. Om jag till exempel fotograferar och har med himlen så går det att få ut mer blå färg ur himlen.

  3. Det går att få bort reflektioner på vatten och glas. Många bilfotografer använder ett polfilter för att se genom bilglaset och ta bort reflektioner från bilens lack.

  4. Filtret är lättare att rengöra än objektivets glas.Tisdagen och onsdagen hade jag fått låna en Audi A4 4,0 TDI Quattro S Line 2023. Jag är inte ett dugg motor intresserad (hade aldrig moppe) men jag gillar däremot snygga bilar. När jag nu hade tillgång till den här bilen så tänkte jag passa på att fotografera den både utvändigt och invändigt. Jag tycker det är roligt att fotografera bilar för det är så annorlunda mot det jag vanligtvis fotograferar. Det är både utvecklande och utmanande att tänka ut hur jag vill fotografera bilen. Dom här dagarna var det inte direkt torrt och solsken men jag tycker det blev bra effekt med regn och höstfärger. Nu hade jag också polfiltret på objektiven jag fotograferade med. Det underlättade att få bort reflektioner på bilens glas och lack. Den sista bilden är på en Bentley som jag såg när jag gick i gamla stan för ungefär en månad sen. Anledningen till att jag åkte till Stockholm var inte för att fotografera men jag hade ändå med mig kameran med polfiltret på.Audi A4 S Line Quattro 4,0


Audi A4 S Line Quattro 4,0


S Line emblemet lyser snyggt på marken när dörrarna öppnas.

Audi A4 S Line Quattro 4,0Audi A4 S Line Quattro 4,0Det finns bilar och så finns det Bentley.

BentleyDen här veckan har jag läst ut boken "Jag kan ha fel" av Björn Natthiko Lindeblad, en självbiografisk berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk. Mycket intressant och värmande berättelse som jag rekommenderar. Jag är verkligen ingen läsare av böcker, har liksom aldrig haft ro och sätta mig med en bok. När jag lägger mig för att sova så .. ja då lägger jag mig för att sova och inte för att läsa. De senaste tre månaderna har jag läst två böcker. Innan det hade jag inte läst en bok sedan 2001. Då förstår ni att den här boken var bra!


Jag rundade av veckan med att åka till en bokskog i höstmörkret. Kombinationen av lite ljus och blåst gjorde det svårare att fotografera. Då det inte var mycket ljus använde jag mig av stativ. Jag behövde ha längre slutarhastighet för att släppa in mer ljus till sensorn. Att ha lång slutarhastighet (fotografiet tas under längre tid) är mycket svårt när det blåser och löven rör på sig och blir oskarpa. Jag fick ändå lite skydd av blåsten bland träden och försökte tajma fotografiet när det inte blåste så mycket. Skönt avslut på en händelserik vecka, nu blir det helg!
Bokskog i höstfärger


Comments


bottom of page