top of page

En bra dag fylld av dimma och djur

Som fotograf är väder appar något jag kollar väldigt ofta för att se hur kommande dagar ska se ut. Oftast stämmer dom (YR och SMHI) men ibland lyckas dom inte alls på både gott och ont. Ibland har dom sagt en sak men när jag sen är ute blir det inte alls så. Men det funkar också åt andra hållet, som i måndags när jag var ute och blev glatt överraskad. Det skulle vara mulet och någon plusgrad, inte mycket att jubla över. När jag väl hade ätit frukost och kollar ut genom fönstret är det massor av dimma! Klär på mig, lägger väskan i bilen och är ivrig att komma ut. Resan som inte är på mer än 25 minuter känns alldeles för lång. Jag börjar med att använda mig av vidvinkelobjektivet 24-70 mm för att få stora och vida bilder med dimma. Efter ungefär en halvtimmes promenad kommer jag till ett parti som är ungefär som en platå med berg på båda sidorna. Där är det som mest dimma och mycket inbjudande motiv att fotografera, som bilden nedan.Granar och tallar insvepta i dimma

Jag har varit här förut och har sett vildsvin som ligger och vilar under granar. Det var inget jag tänkte på nu när jag gick här utan jag tänkte bara på kompositioner. När jag kom ut ur skogen och kom fram till ett kalhygge hörde jag hur det prasslade en bit bort. Såg först ett vildsvin som sprang in i en närliggande skogsdunge 30 meter bort. Efter bara några minuter såg jag ett till som sprang längs en liten kulle med dimman i bakgrunden. I den stunden skulle jag haft teleobjektivet 70-200 mm för att ha kunnat zooma in på vildsvinet. Nåja, det var inte menat den här gången. Med det sagt så bytte jag till teleobjektivet för att vara beredd om jag skulle se mera djur. Tidigare har jag fotograferat bäver, räv och rådjur i det här området.


Jag gick vidare mot ett berg där jag har sett räv och där jag tror att det skulle kunna finnas örn. På vägen dit såg jag ett vuxet vildsvin springa iväg med sina kultingar, jag hann inte få några bra bilder då jag balanserade på ett fallet träd. När jag kommit fram till berget såg jag ingen räv eller örn men jag fick flera fina bilder på trädtoppar med dimma nere vid den frusna sjön. Jag har velat fotografera det tidigare men har inte lyckats när jag gjort det på andra platser. Inspiration till det har jag sett från bland annat fotografier från Olympic National Park i Seattle, Washington. Ute på den frusna sjön finns det också en ö som nu var insvept av dimman.Trädtoppar med dimma


En ö på den frusna sjön i dimma

Jag började sen gå tillbaka och gick då genom skogen som jag började i. Nu var jag också beredd på att se vildsvin vilandes under granar. Även fast dom är så stora tycker jag det är svårt att se dom under granarna. När jag väl går där kollar jag också efter större stenar som jag kan hoppa upp på om dom av någon anledning skulle springa emot mig. En tidigare kollega som var jägare berättade en jakt historia om hur en jägare blivit attackerad av ett vildsvin. Nu skjuter jag inte mot vildsvinen men jag vill ändå ha nånstans att hoppa upp utifall att! Jag såg två vildsvin men fick bara bilder på dom bakifrån vilket inte är värt att visa upp. Kanske att jag går tillbaka hit enbart för att försöka fotografera dom i rätt vinkel. När jag gått ut ur skogen och kommit ner till sjökanten ser jag en örn komma flygandes över sjön en bit bort. Den flyger närmare och närmare mot den sidan jag står på men den är för långt bort för att det ska bli bra närbilder. Till slut försvinner den in bland trädtopparna, jag hinner tänka att jag ska gå tillbaka men ändrar mig snabbt. Jag har varit ute i fyra och halv timme, och jag börjar bli hungrig. Tiden har bara flugit förbi men det är ju så när det är roligt. Nedan är en bild på örnen. Jag tycker det blev fint med örnen och konturerna av träden i dimman på andra sidan sjön.


Hälsningar Oscar


Örn i dimma över sjön


2 Comments


mariseldkraft
mariseldkraft
Mar 05

Allt har en mening och denna gång var meningen att du skulle få till denna fantastiska bild med örnen.//Mari

Like
oscarknutsson76
Mar 05
Replying to

Tack så jättemycket för det Mari!

Like
bottom of page