top of page

En resa tillbaka i tiden

Tack vare mina föräldrar som alltid gillat utflykter i olika former har jag fått många fina tips genom åren att besöka. De senaste åren när de är pensionärer har inte tipsen minskat direkt. De älskar att åka runt och upptäcka Sverige, framförallt Gotland. När jag och min familj var där för första gången 2022 hade vi fått en lista med beskrivningar med deras smultronställen, ovärderligt! Igår åkte jag till en plats de tipsat mig om och som jag besökt för flera år sen. Nu ville jag dit igen och det ligger bara 50 minuter från där jag bor. Långmaren heter det och det påminner mig om Emil i Lönneberga. Det finns ett boningshus, ett torp för en dräng och ladugård inramat av gärdsgård. Nu på våren/sommaren är det också väldigt mycket blommor längs gärdsgårdarna och vid boningshuset. Det känns som en resa tillbaka i tiden att vara där.


En grusväg som leder ner mot ett rött hus


Jag parkerar bilen och går i inte mer än fem minuter innan jag möts av den här utsikten på bilden ovan. Huset, eller redskapsboden som står där är relativt nybyggt gissar jag. En väldigt inbjudande syn att mötas av, sakta följer jag hjulspåren som slingrar sig ner mot de gula fälten. Jag tittar på blommor och letar efter kompositioner samtidigt som jag lyssnar på gruset som knastrar under mina fötter. Ett tips är att inte bara titta framåt och åt sidorna, stanna upp och titta bakåt. Ofta kan det vara värt att titta bakåt från där du kom för det kan se helt annorlunda ut från den vinkeln. Jag kan varmt rekommendera att åka hit på en utflykt. Jag märker medans jag går att det finns bänkar på några platser om man skulle vilja ha med sig fika. Jag undrar hur många såna här platser det finns egentligen i Sverige som aldrig blir besökta?


Ett rött hus inramat av gärdsgård och ett gult fält


Bilden ovan är boningshuset som lyser upp av solen efter att jag gått ungefär 50 meter från första bilden. Smörblommor och hundkäx ramar in grusvägen där jag går. Sen jag var liten har jag trott att de heter hundkex och inte hundkäx. Då lärde jag mig det också och kanske ni med? Efter en stund kommer jag fram till själva gården. det är så himla fint med äppelträd, blommor och ett gammalt rött fint staket med en grön grind och en hasp. Jag kan till och med nu när jag skriver höra hur haspen låter när jag hakade av den och öppnade grinden.
Efter att ha varit här i ungefär tre timmar så går jag tillbaka till bilen för att åka vidare mot en annan plats. Jag minns inte exakt var den är men den är i närheten av den här gården, kanske 10 minuters bilfärd. Det är ett litet rött hus där det rinner en liten bäck förbi med en gammal träbro över bäcken. Jag fotograferade den för kanske 10 år sen och jag ville göra det igen. När jag kommit fram började det regna lite grann, jag hann med det jag ville och när jag satt i bilen på väg hem ökade regnet på. En lagom utflykt på den sörmländska landsbygden.


Hälsningar Oscar


Ett gammalt rött hus med en bro

Ett rött hus inramat av grönska


Comments


bottom of page