top of page

Inspiration

När jag söker på ordet inspiration på nätet kommer förklaringar som "Väcka liv i" och "Ett stimuli som sätter igång mental verksamhet". Om det finns olika förklaringar till ordet så finns det ännu mer sätt att hitta sin inspiration. Jag gillar förklaringen "Väcka liv i" för det är det jag vill när jag söker inspiration. Att det kickar igång en känsla som gör att något inom mig vaknar till liv! Att vilja söka efter nästa idé till ett motiv jag vill fotografera.För en dag sen var jag på en konstutställning för en fotograf, jag var intresserad att se hur och vad hon fotograferar. Det var ganska blandat med både fotografier från stadsmiljö, djur, natur och några porträtt. Det var intressant att höra henne berätta om sina tankar bakom fotografierna och dom olika tekniker hon använde. Jag fick lite nya idéer om nya motiv jag skulle kunna fotografera.

Vid ett tillfälle stod jag, utställaren och en annan fotograf och pratade om ett av hennes fotografier. Personen frågar utställaren "varför hon hade fotograferat som hon gjort". Då hon svarar: "att det är så hon gillar att fotografera". Det är ju det skapande handlar om sa jag, att vi alla tre som stod där skulle säkerligen fotografera det motivet på tre olika sätt.


Bilden nedan är från en dimmig morgon vid en frusen sjö.


Dimma vid frusen sjöNär jag tänker på dom fotografer som jag inspireras av är dom väldigt olika varandra. En är en typisk landskaps fotograf som använder stativ 90% och vill ha allt i bilden skarpt. Hans sätt att fotografera är olik min stil. Men det jag gillar med honom är hans sätt att hitta kompositioner och glädjen till fotografering oavsett vart han är. Även om han åker till fina platser som Madeira, Island eller Skottland så uppskattar han alltid sin hemmaplan. Han är lika entusiastisk när han vandrar runt på Engelska landsbygden för att hitta fina motiv där. Två andra har nästan aldrig stativ och fotograferar med ett lågt bländartal för att skapa djup i bilderna. Dom här två har ett sätt att berätta saker med sina fotografier som tilltalar mig. Det finns inget rätt eller fel eller antingen eller. Du kan använda stativ 50% och handhållet 50% om du gillar den variationen. Man väljer själv vilket som passar ens stil. Vägen till att utvecklas är att hela tiden lära sig saker. Både att läras sig konsten att fotografera men ändå viktigare att lära sig om sig själv. Jag har testat mig fram genom åren för att hitta dit jag är idag. I början hade jag inte ens något stativ utan fotograferade hela tiden handhållet. Ärvde sen ett stativ av min svärfar som jobbat som fotograf och jag använde det ibland. Då var det mest för att lära mig använda stativ i dåligt ljus. Några år senare köpte jag ett eget i kolfiber som var lättare att bära med mig. Då lärde jag mig och utvecklade tekniken att fotografera bland annat vatten med långa slutartider. Nu använder jag mig bara av stativet om jag måste beroende på motiv. Jag gillar friheten att lättare röra mig runt motivet utan stativ och att fotografera med lågt bländartal.


Bilden nedan symboliserar att vägen dit jag vill har inte varit rak.Dimmig väg format som ett s


Jag väljer att lära mig saker från andra för att sen göra det på mitt sätt. För mig skulle det aldrig funka att kopiera någons stil rakt av för då skulle det inte vara min stil och det skulle inte vara unikt. Det finns ett mycket bra uttryck som säger:

"Var dig själv för alla andra är upptagna"En annan sak som kan ge mig motivation och inspiration är musik. När jag ska sätta mig och redigera min bilder på datorn har jag nästan alltid musik på i hörlurar. Då kan jag isolera mig och via musiken hitta tillbaka till den känslan jag hade när jag fotograferade. Då kan jag självklart inte lyssna på Metallica på högsta volym som när jag tränar. Nej, då blir det på låg volym som jag lyssnar på First Aid Kit eller Lana Del Ray för att komma in i känslan. Vad får ni inspiration ifrån ni som läser det här? Oavsett vad ni gör skulle det vara roligt att höra, skriv gärna en kommentar.

Jag avslutar med några bilder nedan från veckan som var. Nu är det söndag och jag ser fram emot en ny vecka med lite olika saker som jag har planerat.


Hälsningar OscarKommentare


bottom of page