top of page

Stendörrens naturreservat

Den här dagen hade jag planerat att åka till Stendörrens naturreservat. En plats som ligger vid kusten mellan Nyköping och Trosa. Det finns ett rikt fågelliv här och fina öar som är lättillgängliga via hängbroar. Jag hade med mig lunch så att jag kunde vara ute hela dagen om jag ville. Vädret blev bättre än vad jag hade trott, kändes som en vårdag trots kyliga vindar. Jag hade redan innan tänkt att fotografera i berättande form, så att ni läsare får en berättelse via bilderna.


Efter ungefär en timmes bilresa var jag framme på parkeringen. Det fanns två olika entréer till naturreservatet som jag tänkte besöka under dagen, Äspskär och Krokholmen. Jag valde att började med den längst bort som heter Krokholmen. Här finns det ett naturrum (endast öppet på sommarhalvåret) och ett utsiktstorn. Helt folktomt och alldeles tyst var det när jag började gå ut mot skärgårdsöarna. Objektiven jag använde mig av under den här dagen var 24-70 mm och 70-200 mm.



Entré Krokholmen vid Stendörrens naturreservat

På väg ut mot skärgårdsöarna vid Stendörrens naturreservat


Hängbro mellan öar vid Stendörrens naturreservat

När jag kommit över hängbron till ön så valde jag att gå längs med klipporna runt ön istället för att följa den markerade leden. Det är bättre vyer och större chans att kunna se fåglar som eventuellt örn. Jag hoppades även få kunna se säl när jag gick där. Det var fortfarande is kvar på vissa ställen men det kändes som vår när jag kom till ställen där det var lä. Jag känner igen platsen där jag står, här har jag och min familj legat på sommaren med våran filt, handdukar, solstolar och väskor. Vi har badat, fikat och solat vid just den här platsen. Det känns ganska lång borta nu men snart är vi där med varma klippor och bad. Jag fortsätter vidare och hinner fotografera några fåglar som flyger snabbt över vattnet. Helst hade jag velat varit längre ner mot vattenkanten när jag fotograferade dem för att få en bättre vinkel men jag blev ändå nöjd. Efter en stunds vandring kommer jag fram till ett vindskydd som är format som ett A och en grillplats. Det skulle kunna bli en fin bild men nu är ljuset alldeles för hårt så det var ingen idé att fotografera det. Nedan är en bild på fåglarna som flög snabbt förbi. En detalj som jag tycker gör bilden bättre är att halva bilden har is och den andra inte. Bilden delas av en böljande linje som jag gillar, tacksam över att dom flög där.



Snabb flygande fåglar över havet vid Stendörrens naturreservat

Efter turen runt ön går jag tillbaka till fastlandet för att gå ut mot naturrummet och udden den ligger vid. Där finns det lite olika motiv som bryggor och båthus som jag går till. Jag ser ett par örnar som sakta stiger mot skyn men dom är utom räckhåll för mig med kameran. Försöker få till några kompositioner med något som ser ut som ett utedass, vilket det nog inte är men det ser ut som det. OM det nu skulle vara det så har det en mycket schysst placering tycker jag. Det är väldigt avskilt, förutom trafiken från båtar. Se bilden nedan.


Vy med klippor och ett hus vid Stendörrens naturreservat



Hängbroar Äspskär

Hängbroar vid Stendörrens naturreservat


När jag kommit tillbaka från vandringen på Äspskär sätter jag mig vid ett bord med bänkar för att äta lunch och samla mina tankar. När jag går och fotograferar är jag så uppe i det att jag inte tänker på annat. Det känns nödvändigt att stanna upp och tänka efter emellanåt. Inte bara på vad jag mer vill fotografera utan också för att samla ihop och rensa det som cirkulerar i mitt huvud. Den här resan jag gjort till Stendörrens naturreservat symboliserar det jag gör just nu, jag är på en resa. Skillnaden med min resa med att ha startat eget företag som fotograf är att jag vet inte vart jag kommer hamna! Det är som att jag har en karta med en utgångspunkt vart jag startar men sen vet jag inte mer. Det jag däremot vet är att jag har lärt mig massor både om mig själv och som fotograf. Jag tror inte att jag skulle ha utvecklats till den jag är idag om jag hade valt att stanna kvar på min förra arbetsplats. Allt har sin tid och jag har haft stor glädje av att jobba där men det var dags för något nytt och utmanande för mig. Jag hade aldrig fått en bättre möjlighet än den som gavs till mig då och jag hade ångrat mig resten av livet om jag inte vågat.



Hälsningar Oscar




bottom of page