top of page

Viktigast inom fotografering, enligt mig

Det spelar ingen roll om du har den dyraste utrustningen om du inte kan se vad som kan bli ett fotografi. Jag hade spenderat massor av tid i naturen innan jag började fotografera allt som finns i den. Det gjorde att jag hade lärt mig att se vad jag tycker är fint. Jag lärde mig uppskatta ljuset dom tidiga morgnarna, detaljerna i gräset med dagg som solen lyser på, träd som döljs i dimma med mera. När jag sen började fotografera gick det mycket lättare för mig att skapa mina bilder. Jag skulle säga att det första och det viktigaste du behöver öva på är att kunna se vad som kan bli ett fotografi. Du behöver inte ens en kamera för det. Enklast är att börja göra det genom att gå en promenad antingen i skogen eller på stan. Observera platsen och se om du hittar något som skulle kunna bli en bild.


Om du inte vet vad du vill fotografera så är det bara att du testar dig fram. Det kan vara så att du gillar att fotografera flera olika saker som arkitektur, bröllop och porträtt. Att experimentera när du fotograferar gör att du skapar en unik stil på dina bilder vilket är mycket positivt och det gör att dina verk sticker ut. Oavsett vad du fotograferar så testa dig fram att exempelvis byta vinkel. Det är så vanligt att bara fotografera direkt när du kommer fram till motivet. Den lilla detaljen som att sätta sig på huk och fotografera eller att flytta sig lite till vänster kan göra jättemycket för bilden. Jag gör fortfarande ibland misstaget att inte röra på mig och byta vinkel, det är ett ständigt lärande!
Jag kommer inte gå in på olika märken av kameror och objektiv. När jag har letat efter min nästa kamera eller objektiv har jag kollat vad andra fotografer tycker på nätet för att skaffa mig en uppfattning. Jag är ingen teknikfantast som måste ha den senaste modellen eller kameran med högst upplösning. Min senaste kamera jag köpte vet jag inte hur många megapixels upplösning den har. Men den har andra egenskaper som jag lärt mig genom åren är viktigare för mig.Jag gillar att använda objektiv som har ett lågt bländartal av flera anledningar. Dom objektiven gör att jag kan fotografera i miljöer med sämre ljus, jag kan få ett större djup i bilden och jag kan fotografera med snabbare slutartid utan att få för högt ISO tal. Ett för högt ISO tal gör att bilden kan bli grynig. MEN jag vill poängtera att jag tycker att det alltid är viktigare att få en skarp bild som är lite grynig än en oskarp bild som inte är grynig.

Bara för att jag gillar objektiv med ett lågt bländartal är det inte alltid bra att fotografera på lägsta siffran. Vill jag ha flera saker i bilden skarpt behöver jag ett högre bländartal. Att kunna ha möjligheten att fotografera med både ett lågt och ett högt bländartal ger mig större variation. Därför har jag valt objektiv med ett lågt bländartal.

Mitt äldsta objektiv beskrivs på nätet och av försäljare som ett porträttobjektiv. Det står ingenstans på någon kartong till ett objektiv vad det är anpassat för. Jag har fotograferat massor av natur, restaurang, gatufotografering och porträtt med det. Att inte låta sig begränsas av vad andra säger är bra att ha i åtanke.


Bilden nedan är ett exempel på hur jag skapar djup i bilden med ett lågt bländratal (f/2,8). Jag har fokus på en vitsippa mitt i bilden vilket gör att det framför och bakom blomman blir oskarpt.

Vitsippa i soluppgångNästa bild nedan har jag ett högre bländartal (f/11) i för jag ville ha flera saker i fotografiet skarpt.

En tidig morgon i skogen med dimma


Nu svävade jag ändå iväg och pratar på om bländartal, det finns så mycket mer som jag skulle kunna prata om angående fotografering. Det här är kanske del 1 av flera kommande inlägg om behovet finns? Kommentera om ni är intresserade av det.

För mig är det tydligt att hur jag hittar och ser mina motiv är det viktigaste jag lärt mig och min största tillgång.Hälsningar Oscar

Comments


bottom of page